brieven om te lezen, OP SCHOOL
Wist u dat...
- de toetsen voor het leerlingvolgsysteem (bijna) afgerond zijn?
- die normaliter al in het rapport zouden zitten?
- u de resultaten van uw kind volgende week digitaal ontvangt?
- u die mag uitprinten en aan het rapport toevoegen?
- u enig moment dit rapport weer meegeeft aan de kinderen?
- de leerkrachten bij retour een check doen op de inhoud?
Hoe gaat het op school...
In de kleutergroepen zijn ze al weer gestart met een nieuw thema en natuurlijk is dat Lente. Hoewel de kleuters vandaag (do) genieten van de straffe wind en zij met zelfgemaakte vliegers buitenspelen, zijn ze binnen al de lente aan het verkennen. Want de lente komt eraan! Vanuit het 'leren vanuit spel' en nieuwsgierig worden op basis van onderzoeksvragen (jaja ook bij de kleuters) exploreren zij de lente op alle facetten. Het gaat dan om natuuronderwijs, maar ook om taal-, reken- en creatieve activiteiten. Waar zijn de kleuters nieuwsgierig naar? Leest u dat maar in bovenstaande foto. Vandaag zijn er veel takken met bloesem gebracht om volop naar te kijken, te bestuderen en om van te genieten. En in de andere groepen? Ook daar zien we dat de kinderen volop in de actie zijn. In groep 3c is er echt kennisgemaakt met de politiek en met de komende verkiezingen. Leest u dit maar even: Vandaag hadden de kinderen een hele leuke les over de verkiezingen! We begonnen met een filmpje over wat de verkiezingen en de tweede kamer eigenlijk zijn. Vervolgens moesten de kinderen samenwerken in groepjes en werden er plannen, een logo en een naam van hun eigen partij bedacht (dat was soms nog best lastig 😉). Er werd ook een lijsttrekker gekozen. Er waren veel verschillende ideeën: de muren wit verven, langer gymmen, honden mee naar school (dat wordt wel een lastige denk ik 😜) en de ipad mee naar school op maandag. Heel erg leuk om te zien hoe goed de kinderen al kunnen samenwerken. Er hangen nu posters in de gang van de partijen en volgende week gaan de lijsttrekkers een pitch houden in de andere groepen 3. Woensdag de 17e is de grote dag! Alle kinderen uit de groepen 3 gaan stemmen bij het stembureau in het kantoor van Vicky. Inclusief rood potlood en stemhokje. Ik ben heel benieuwd naar de uitslag! De kinderen zijn in ieder geval heel enthousiast. Juf Anouk
En daarom is het dus ook belangrijk dat kinderen bij elkaar OP SCHOOL zijn. Door samenwerken ontstaat synergie en het is ook sociaal gezien gewoon gezellig. In de groepen 6 zijn de voorbereiding aan de gang voor de schooltuinen. Ons prachtige schooltuinencomplex (genaamd: Aemstel Schooltuin) bij de Amstel is al wat jaartjes de nieuwe locatie. Fijn dat ieder kind de hulp van papa en mama weer mag inroepen, want de naambordjes mogen gemaakt worden. De eerste buitenles (24 mrt) komt er namelijk aan. En dan kleuren nog geen bloemen en groente de tuintjes maar zit de kleur in de naambordjes. De instructies voor deze bordjes zijn altijd helder (hihi). Het naambordje bestaat uit een paaltje met daaraan vastgemaakt een plankje:
- Het plankje: je kunt voor het plankje allerlei houtsoorten gebruiken die geschikt zijn voor buiten, zoals: watervast multiplex / hechthout, watervast triplex, massief hout, trespa. Niet geschikt zijn spaanplaat, board en MDF.
- Het plankje mag allerlei vormen en kleuren krijgen. Gebruik verf die geschikt is voor buiten. Niet geschikt zijn plakkaatverf en waterverf. Je kunt na het schilderen het plankje nog aflakken met blanke lak of beits. Het belangrijkste is de naam van het kind. Die moet duidelijk leesbaar zijn.
- Maak het plankje niet te groot. Je moet er goed langs kunnen lopen. Ook moet het bordje niet te veel schaduw werpen op hun tuintje. Houd de volgende maten aan als richtlijn:ronde vorm: 30 cm in doorsnede, rechthoek: 30 x 40 cm, vierkant: 25 x 25 cm
- Het paaltje. Een goede lengte voor het paaltje is tussen 50 cm en 100 cm. Dan blijf je de naam zien als de gewassen groeien en vangt het naambordje niet te veel wind. Een goede dikte is 5 cm bij een ronde of vierkante paal en 5 x 2 cm bij een rechthoekige paal. Het is handig als de onderkant van het paaltje puntig is zodat hij makkelijk de grond in gaat. Kies voor weerbestendig materiaal. Het paaltje hoeft niet geschilderd te worden.
- Vastmaken. Laat het plankje goed drogen voordat je hem stevig vastmaakt aan het paaltje. Gebruik minimaal twee schroeven. Zonder voorboren werken spijkers ook prima. Nietjes laten snel los.
Gelukkig (pfff) is dit alleen voor de kinderen van de groepen 6. De bordjes van de kinderen van ondergetekende zijn er na 20, 18 en 14 jaar nog steeds. Lang in de eigen tuin gestaan en nu een plekje in de garage:) We leggen er geen druk op hoor hihi.
En wederom een bewijs: Belangrijk weer OP SCHOOL te zijn!
En hoe gaat het betreffende richtlijnen en de besmettingen op school...
Over het algemeen gaat ook dit goed. In school dragen de kinderen van de groepen 7 en 8 èn veel volwassenen op de gangen mondkapjes: gewoon geen probleem. Ouders bij het brengen en ophalen dragen mondkapjes en houden afstand: geen probleem. Overlegsituaties met externen doen de leerkrachten in Teams: geen probleem. Zowel kinderen met klachten als teamleden met klachten laten zich direct testen en volgen de richtlijnen: geen probleem. Helaas zijn er nu wel twee teamleden (geen groepsleerkrachten) postief getest en zijn thuis. De instructies van het GGD zijn opgevolgd: geen probleem, ware het niet dat één teamlid wel behoorlijk ziek is. Veel sterkte gewenst lieve collega. Er zijn nog geen groepen verplicht in quarantaine geplaatst, dus dat is fijn. Maar ondanks alle 'geen problemen' ervaren we het wel als een dun lijntje: het kan namelijk zomaar de andere kant opschieten. We blijven alert!
Wel of geen Mattheüs Passion op de St. Jozef...
U begrijpt het al. Vanwege de richtlijnen rondom Corona is er geen Mattheüs Passion uitvoering op de St Jozef straks rondom Pasen. We hebben het er zelfs intern niet eens over gehad. Maar het had in lijn der verwachting gelegen! Immers in 2017 èn in 2019 heeft er een prachtige uitvoering plaatsgevonden bij ons op school. Met ons eigen kinderkoor èn een volwassenenkoor èn een ouderorkest. Dus zou 2021 wederom dit initiatief een culturele boost gegeven hebben. Met natuurlijk het accent op het lijdensverhaal van Jezus. Wij hopen dat we volgend jaar weer in de gelegenheid zijn om onze kinderen onder te dompelen in deze prachtige muziek van Bach. Maar niet getreurd voor nu: het Koninklijk Concertgebouworkest speelt o.l.v. dirigent Philippe Herreweghe wel de Mattheüs Passion en wel op 27 maart via stream. Kijk u maar graag hier voor de link en geniet!
Sint Jozefdag gaat in afgeslankte vorm door...
Hoort u aanstaande vrijdag vrolijke Sint Jozefmuziek door de wijk schallen? Dan weet u het zeker:
- de Sint Jozefschool is jarig...
- u zingt het liedje vrolijk mee...
- het melodietje zit de hele dag in uw hoofd (graag gedaan)...
- het wordt een feestelijke dag op school...
- met een kleine traktaktie...
- met aandacht voor een filmpje over het heilige kamertje van Sint Jozef...
Maar helaas al weer niet:
- met een hele Engelse dag...
- met Shakespeare...
Volgend jaar starten we dit cultuur project wel op.
Ondersteuning nodig in deze hectische tijden...
Heeft u behoefte aan ondersteuning in uw gezin in deze bijzondere tijden? Leest u dan eens deze brochure van Home Start. Home-Start werkt samen met de Ouder&Kindteams, met een wetenschappelijk bewezen, effectief programma voor gezinnen met kinderen tot en met 6 jaar. Voor gezinnen is dit gratis. Voor vragen en aanmeldingen kunt u contact opnemen met Jeroen Koops via jkoops@dynamo-amsterdam.nl of 06 44974919. Voor meer informatie zie https://www.dynamo-amsterdam.nl/home-start/
Brief van de GGD over Coronatesten bij kinderen...
De schoolbesturen en de GGD ontvangen veel bezorgde reacties omtrent het testen van de kinderen op Corona. In de brief van de besturen geven zij wat extra uitleg hierover en contactadressen voor u. Leest u graag de brief even door.
Iepen...
Amsterdam staat vol Iepen. 'Amsterdam is de iepenhoofdstad van de wereld: met (naar schatting) meer dan 70.000 bomen op de teller staat de stad eenzaam op grote hoogte als het aankomt op het aantal iepen. "We hebben zestig soorten iepen, dat is uniek. De bloeiperiode verschilt per soort, daarom is ook niet precies te zeggen wanneer de grootste hoeveelheid dwarrelend iepenzaad valt.' U leest het in dit stukje van de site van Amsterdam. Amsterdam is trots op haar Iepen. Zo trots dat ze alle schoolpleinen van Amsterdam een Iep cadeau doen. Wij krijgen er wel 3. (bij het Pannaveldje en in het talud, ter vervanging van de Italiaanse....). Binnenkort worden de Iepen op het schoolplein geplaatst. Voor u niet direct zichtbaar op dit moment, maar voor de kinderen wel. Ennnnn.... binnenkort krijgen alle kinderen een thuiskweekboompje mee naar huis. Dit is dan weer een initiatief van de gemeente Amstelveen. We wachten in spanning af.
Natuur en nostalgie in de wijk...
Na het stormpje van donderdag is de Kalfjeslaan weer wat veranderd.
Een boom langs het pad is om. Tja zichtbaar weinig wortels en dus geen houvast. De ooievaar uit het nest liet zich ook even op het pad zien.
En er hangt een billboard naast Villa Randwijck om de oude Warnersbrug in ere te herstellen. Geïnteresseerd? Leest u dan graag even de flyer. U kunt dit initiatief steunen.
- vr 19 mrt Sint Jozefdag...
- binnenkort: vervolg schooltijden...
- binnenkort: oudervragenlijst algemeen...
- do 1 apr: geplande studiedag: wel of niet? nog in behandeling...
- vr 2 apr: Goede Vrijdag...
- ma 5 apr: Tweede Paasdag...
- vr 23 apr: Koningsspelen met mogelijk een Sponsorloop...
Met vriendelijke groet,
Harro Rooijendijk en Reina Atteveld
schoolleiding